Pogrešno tumačenje “7-38-55 pravila”

Eksperti za komunikaciju i treneri se često oslanjaju na istraživanje Albert Mehrabian-a vezano za govor, intonaciju i govor tela koje je postalo poznato kao  “7-38-55 pravilo”. Tumačenje da ovi procenti predstavljaju relativan uticaj reči, intonacije i govora tela u komunikaciji je pogrešno. Zamislite da gledate večernje vesti, a da ne dobijate nikakve informacije. Vidite spikera, čujete glas, ali ne dobijate sadržaj. Ne biste skoro ništa razumeli… osim ukoliko nemate titl.

S obzirom da su Mehrabian-ovi eksperimenti izvođeni u veoma specifičnim uslovima, generalizacija “7-38-55” pravila je greška koja se često ponavlja. Pravilo je bazirano na dvema studijama: “Dekodiranje nedosledne komunikacije” (eng. Decoding of Inconsistent Communications) i “Zaključak stavova iz neverbalne komunikacije kroz dva kanala” (eng. Inference of Attitudes from Nonverbal Communication in Two Channels). Obe studije su se fokusirale na komunikaciju pozitivnih ili negativnih emocija uz pomoć jedne izgovorene reči. Prva studija je upoređivala relativan značaj značenja reči sa intonacijom. Druga studija sa povezanošću izraza lica i intonacije. Mehrabian je kombinovao rezultate tih studija kako bi dobio “7-38-55 pravilo”.

Na svom web sajtu (http://www.kaaj.com/psych/), Mehrabian jasno iznosi:

“7% izgovorene reči + 38% intonacija + 55% izraz lica (govor tela) = ukupan broj koji pokazuje koliko se sagovornik dopada osobi. Imajte na umu da su ova i druge jednačine vezane za relativan značaj verbalnih i neverbalnih poruka dobijene iz eksperimenata koji su se bavili komunikacijom kroz osećanja i stavove (tj. sviđa mi se-ne sviđa mi se). Osim ukoliko osoba ne govori o svojim osećanjima ili stavovima, ove jednačine nisu primenljive.“

Izvor: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Mehrabian 

Da pojednostavimo… “7-38-55 pravilo” se može primeniti u sledećim situacijama:

  • Kada su obe strane u komunikaciji upoznate sa sadržajem
  • Kada postoji neslaganje između verbalne i neverbalne komunikacije

 

Ukoliko ste zainteresovani za unapređenje vaših komunikacionih veština pogledajte trening programe za razvoj efikasne komunikacije Vrhunski Komunikator, PCM Komunikacija ili NLP Komunikacija, koje nude NLP Center  i Atria Grupa.