Magija u životu i poslu se dešava kada počnemo da učimo iz grešaka

Scena 1.

Kada sam pre petnaestak godina krenuo ozbiljnije da se interesujem za lični razvoj jedan od prvih domaćih trenera za koje sam čuo bio je Dragan Đorđević, direktor i vlasnik Skills-a. Skills je u jednom trenutku bio najveća firma koja se bavi razvojem pojednica i organizacija u Srbiji, a možda i na ex-Yu prostoru. Na početku mog trenerskog razvoja Dragan mi je bio uzor, a o tome da budem vlasnik firme kao što je tada bio Skills nisam ni sanjao. Delovalo mi je nemoguće.

Scena 2.

Svoju firmu sam osnovao 2008. godine a 2009. godine sam u Vankuveru završio trening Eriksonovog Koledža „Umetnost i nauka koučinga“. Iste godine u saradnji sa Dekrom organizovali smo prvi trening „Umetnost i nauka koučinga“ u Beogradu, trener je bila Dr Marilyn Atkinson. Odmah po povratku iz Vankuvera dobio sam poziv od Dragana da na HR okupljanju, koje je Skills organizovao, predstavim Eriksonovu koučing metodologiju. Nije baš praksa da na networking događaju svoje firme pozovete nekoga ko može da bude konkurencija, tako da sam se iznanadio pozivu ali sam ga oberučke prihvatio.

Scena 3.

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2014. godine, moj posao je počeo dobro da se razvija. Puno rada, energije, grešaka i učenja iz istih dovelo je do toga da je Atria postala ozbiljna konsultantska firma. Igrom slučaja sreo sam Dragana u jednom hotelu gde smo držali treninge svojim klijentima. U kratkom neformalnom razgovoru predložio je da se vidimo i da se ispričamo. Pomislih „što da ne, em čovek ima iskustva, em je interesantan.“

Par dana kasnije smo se našli u Zvezdara Teatru. Nisam znao šta da očekujem na tom ručku, obzirom da smo tada već bili konkurencija, a sa druge strane nismo baš ni drugari da ćaskamo o nekim zajedničkim temama. Kao što me je pozivom za predavanje 2009. iznenadio, iznenadio me je i temom koju je pokrenuo na ovom ručku. U prvih 15 minuta razgovora rekao je: „Vidim da vam dobro ide, vidim da rastete hteo sam da podeli sam tobom svoje iskustvo. Postoje neke greške koje sam napravio koje su me skupo koštale. Možda tebi može da bude korisno.“ Ostao sam bez teksta…

Kako i u vezi sa svakim od nas, tako i u vezi sa Draganom mišljenja su podeljena. Neki tvrde da je fenomenalan, drugi da je katastrofa. Za mene je on šmeker. Deo poslovne magije koja se dešava u poslednjih nekoliko godina pripisujem i odlukama koje su se desile posle našeg susreta u Zvezdara Teatru.

Magija u životu i poslu se dešava kada počnemo da učimo iz grešaka, svojih i tuđih, kao i kada počnemo svoja iskustva da prenosimo na osobe koje su spremne da uče.